dissabte, 5 d’abril del 2008

Notícies del 5 a l'11 d'abril de 2008

Sant Climent de Llobregat a punt de Pubillatge:

Serà la 49a població reconeguda com a 'Meritíssima en la Sardana'

Sant Climent de Llobregat, la població de la comarca del Baix Llobregat coneguda per les seves cireres, ostentarà el nomenament de Ciutat Pubilla de la Sardana a partir del mes d'abril de 2008, enmig d'un intens programa d'actes preparat per a celebrar multitudinàriament aquesta distinció.

El darrer cap de setmana d'abril se celebraran els actes de proclamació, que tindran el seu pròleg set dies abans, amb el concert de presentació del disc del Pubillatge.

Concretament, el diumenge, 20 d'abril de 2008, a les 6 de la tarda, el Casal de Cultura de Sant Climent de Llobregat acollirà aquest acte on la Cobla Selvatana, dirigida per Jesús Santaliestra, donarà a conèixer les 12 composicions del nou CD que van des de la sardana 'Per cireres, Sant Climent' de Jaume Ventura Tort fins a la sardana oficial del Pubillatge, escrita per Josep Farràs. A destacar les quatre composicions escrites enguany, en honor de la nova Ciutat Pubilla: la de Josep Farràs, titulada 'Sant Climent de Llobregat, Ciutat Pubilla de la Sardana 2008', així com 'Pubillatge i primavera' de Joan Josep Blay, 'La plaça del Paraigües' de Carles Santiago i 'A l'amic Floris' de Jordi Feliu. De fet, però, les 12 sardanes d'aquest nou CD acrediten la trajectòria sardanista de Sant Climent, amb obres d'Antoni Casasampere, Joan Gibert, Josep M Isern, Tomàs Gil Membrado i Daniel Gasulla, a més dels ja esmentats Josep Farràs, Jaume Ventura Tort, Carles Santiago, Jordi Feliu i Joan Josep Blay.

El dissabte, 26 d'abril de 2008, a les 6 de la tarda, es donarà el tret de sortida de la festa de proclamació de Sant Climent de Llobregat com a 49a Ciutat Pubilla de la Sardana. El primer acte serà l'arribada de la Flama del Pubillatge provinent de la població que ha ostentat aquest títol al llarg dels darrers dotze mesos: Santa Coloma de Gramenet. La comitiva rebrà la benvinguda oficial i començarà la festa amb la primera audició pública de la sardana 'Sant Climent de Llobregat, Ciutat Pubilla de la Sardana' de Josep Farràs. Aquesta salutació musical de la Flama estarà a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell, que també interpretarà les sardanes 'Diada d'or' de Joan Jordi Beumala, 'Al meu poble' de Ricard Viladesau i 'Cireres del Llobregat' de Max Havart.

Els actes protocolaris de proclamació de la nova Ciutat Pubilla se celebraran el mateix dia 26 d'abril, a les 8 del vespre, al Casal de Cultura, amb la lectura de la Lliçó magistral de la Sardana, a càrrec del compositor Joan Gibert i Canyadell i amb sengles parlament del senyor Bartomeu Duran, president de la Federació Sardanista de Catalunya, i del senyor Domènec Tugas, alcalde de Sant Climent. A la nit, les sardanes, la música popular i juvenil posaran el contrapunt d'aquesta primera jornada del Pubillatge; primer amb un concert al Casal de Cultura, a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell amb la col·laboració del Grup Escènic Sant Climent, que escenificarà el poema 'La sardana' de Joan Maragall; i a mitjanit, a la plaça de Lluís Companys, amb un concert jove, a càrrec dels grups Skafem i Skatacrack.

Les celebracions de la proclamació de la nova Ciutat Pubilla de la Sardana de 2008 es completaran amb un intens programa d'activitats a desenvolupar al llarg del diumenge, 27 d'abril. De bon matí, la comitiva sardanista sortirà de la plaça de Lluís Companys fins a l'església parroquial, on hi haurà la Missa del Sardanista. A dos quarts de dotze, s'inauguraran la placa acreditativa de la distinció de Sant Climent de Llobregat com a Ciutat Meritíssima en la Sardana, a l'Ajuntament; i del monument que aquest municipi ha erigit en honor de la nostra dansa, amb motiu de la seva proclamació de Ciutat Pubilla, situat a la Rambla de la Riera. A migdia, novament a la plaça de la Vila, es donaran a conèixer els Premis del món de la sardana i s'anunciarà la població designada com a Ciutat Pubilla per a l'any 2009. La música acabarà d'arrodonir la festa, amb l'actuació de la Cobla La Selvatana interpretant una ballada de sardanes, mentre que, simultàniament, hi haurà una trobada de puntaires.

La Cobla La Selvatana també intervindrà en la sobretaula del dinar de germanor, tot oferint un café-concert al Casal de Cultura; i participant en el Concurs de colles sardanistes del Pubillatge, que se celebrarà a dos quarts de set de la tarda, a la plaça de la Vila, en una competició del bàsic d'honor del Campionat de Catalunya i del Campionat de Punts Lliures. I com en tota festa gran, els focs d'artifici i la traca assenyalaran amb esplendor i forts espetecs el moment del comiat.

La proclamació de Ciutat Pubilla de la Sardana va ser instituida per l'Obra del Ballet Popular l'any 1960, en plena dictadura franquista, com a manifestació de catalanitat i promoció del fet sardanista. Enguany, la iniciativa i la gestió del Pubillatge s'ha traspassat a la Federació Sardanista de Catalunya que ha assumit la continuïtat d'aquesta celebració. Els Amics de la Sardana i l'Ajuntament de Sant Climent de Llobregat s'han responsabilitzat de l'organització. En aquest sentit, cal ressenyar el telèfon d'informació del Pubillatge: el 936 580 791 (de dilluns a divendres, de 12 a 2 del migdia; i dimarts i dijous, de 5 a 7 de la tarda). S'hi poden fer les reserves d'entrades pel concert de la Cobla La Selvatana, del dia 20 d'abril (el preu és de 6 euros) i també encarregar els tiquets pel dinar de germanor (el preu del menú és de 30 euros). També es facilita informació sobre l'accessibilitat a Sant Climent, els transports públics i els hotels més propers, per a qui necessiti allotjament. Durant els actes del Pubillatge, els dies 26 i 27 d'abril, hi haurà sengles punts d'informació a la plaça de la Vila i al Casal de Cultura.

Dues noves sessions del 10è Cicle Cobla Cor i Dansa:

Sota les prestigioses batutes de Josep Pons i Jordi León

El 5 d'abril de 2008, a les 7 de la tarda, tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el segon concert del 10è Cicle Cobla Cor i Dansa al Palau, organitzat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya. La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona interpretarà un programa d'un enorme contingut musical, ja que aplega un conjunt dels compositors més importants de la música per a cobla, cobrint un ventall molt ampli que va dels més allunyats Pau Casals i Joan Lamote de Grignon a Antoni Ros Marbà i Joan Guinjoan, encara ben actius en l'ofici de músics grans.

L'al·licient més notable del concert del dia 5 d'abril és, justament, la incorporació del compositor català de música culta més destacat del moment: Joan Guinjoan, a la nómina dels grans noms que s'han interessat i han volgut deixar la petja a l'àmbit de la cobla. Amb una obra amb reminiscències nostàlgiques dels seus ambients rurals d'infantesa i adolescència, 'Arrels' es configura com una composició massissa i d'alta volada qualitativa.

També en el programa, al costat dels noms ja citats, hi trobem també la màxima garantia artística d'autors com Juli Garreta, Eduard Toldrà, Joaquim Serra i Manuel Oltra.

Un programa de gran volada musical, la interpretació del qual serà conduida per una de les més prestigioses batutes catalanes d'avui: Josep Pons, nascut a Puig-reig l'any 1957, que va iniciar la seva formació musical a l'Escolania de Montserrat i posteriorment va estudiar a Barcelona amb Josep Soler i Antoni Ros Marbà, entre altres professors. Josep Pons és un dels directors de música clàssica més importants de Catalunya, acreditat arreu del món i que ha estat convidat especialment en aquesta ocasió per a dirigir la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

El tercer concert del Cicle Cobla Cor i Dansa al Palau se celebrarà el 19 d'abril de 2008, a les 7 de la tarda. Si en la vetllada inaugural d'aquest cicle vam tenir ocasió de sentir la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona sota la direcció del gironí Francesc Cassú, en aquesta ocasió serà el barceloní Jordi León qui es posarà al capdavant de l'empordanesa Cobla La Principal de la Bisbal amb un programa que integra un aplec de composicions que abasten un ampli ventall de característiques, sempre en un to de qualitat força selectiu.

El programa inclourà una primera part amb quatre sardanes d'autors tan diversificats com Puigferrer, Paulís, Cassú o Marc Timón i es completarà amb dos divertiments per a flabiol, escrits per Max Havart i que cuidarà d'interpretar Pere Rabasseda en la part solista. La vetllada es completarà amb sengles sardanes de Jesús Ventura, Josep Maria Ruera i Manuel Oltra i culminarà amb la interpretació de la rapsòdia noucentista 'L'auca del senyor Esteve' de Jordi León, en la que el divertit context dels balls vuitcentistes tenyeixen de nostàlgia una realitat històrica molt identificadora del tarannà català.

25è aniversari de la Cobla Ciutat de Cornellà:

El 6 d'abril se celebrarà un concert-homenatge a aquesta formació

Fa més d'un quart de segle que, a iniciativa dels Amics de la Sardana de Cornellà de Llobregat, es va crear a aquesta població del Baix Llobregat una Escola de Cobla de la qual en va sorgir la que en l'actualitat és la Cobla Ciutat de Cornellà. La presentació d'aquesta nova formació es va fer en un concert celebrat el dia 19 de març de 1983, tot contribuint efectivament a potenciar l'àmbit musical coblístic afectat aleshores per una absoluta mancança de joves instrumentistes.

Carles Santiago va ser el director musical d'aquell projecte inicial i de la formació resultant, fins l'any 1988. Posteriorment han regit artísticament la Cobla Ciutat de Cornellà els mestres Josep Vilà, Joan Josep Blay, Jesús Ventura, Joan Gómez, Jaume Vilà, Joan Jordi Beumala i, d'ençà de l'any 2005, Francesc Gregori. En el registre de les seves actuacions més remarcables, la Cobla Ciutat de Cornellà ha pres part en diferents cerimònies dels Jocs Olímpics i Paralímpics, celebrats a Barcelona l'any 1992; i l'any 1993 va participar a l'Aplec Internacional celebrat a Florència (Itàlia). També ha acompanyat les actuacions de diferents colles sardanistes i esbarts de dansaires a França, Anglaterra, Escòcia, Suïssa, Iugoslàvia, Àustria i Andorra; i dins l'Estat espanyol, ha actuat a Navarra, Múrcia, Cartagena, Palència i Mallorca.

Amb l'esforç i la inquietud dels directors i dels mateixos components d'aquesta formació, la Cobla Ciutat de Cornellà manté una activitat musical ben notable, que palesa una bona acollida del públic en totes les seves presentacions. Ara, per tal de commemorar les noces d'argent d'aquell projecte fet realitat s'ha preparat un concert-homenatge que tindrà lloc el dia 6 d'abril de 2008, a les 7 de la tarda, al Patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà (carrer de Mossèn Cinto Verdaguer, 52).

Amb aquest motiu s'ha programat un concert integrat exclussivament per sardanes i altres peces musicals escrites pels components o directors de la cobla en el transcurs d'aquests 25 anys.

En la primera part, s'interpretaran les sardanes 'Col·legues' de Jesús Ventura, 'Albada' de Joan Josep Blay, 'Sitges la festa' de Joan Jordi Beumala, 'Desperta't Pere' de Carles Segarra i 'Sempre petits' de Daniel Gasulla. La segona part estarà protagonitzada per composicions i arranjaments per a cobla i altres formacions instrumentals, com són 'Vivències' i 'Acordió i cobla' de Carles Santiago escrites per a quartet de xeremies i per a cobla i acordió; el 'Fox de les dues rodes' de Daniel Gasulla, el Galop 'Manolo' de Marc Santiago, i la instrumentació de la cançó 'Hello Dolly' feta per Joan Josep Blay. El concert es clourà amb la sardana 'Nova llavor' de Carles Santiago, estrenada en la presentació oficial de la Cobla Ciutat de Cornellà, l'any 1983, i que serà interpretada per la formació actual i els excomponents que durant aquests 25 anys han passat per la cobla cornellanenca.

5è Concert de Música de Cambra de Sabadell més Música:

S'hi ha programat l'extraordinari concert del Llibre Vermell de Montserrat per quartet de veus i cobla

L'entitat 'Sabadell més Música' assoleix enguany el seu cinquè aniversari i, tot consolidant la seva programació de manifestacions artístiques vinculades amb la música per a cobla, ha organitzat una nova edició del seu Concert de Música de Cambra. En aquesta ocasió ofereix la possibilitat d'escoltar una selecció de temes del renaixement així com algunes peces extretes del Llibre vermell de Montserrat, considerat com una de les més antigues mostres del cançoner devocional de la Mare de Déu corresponent a l'Edat mitjana.

El 5è Concert de Música de Cambra de Sabadell més Música se celebrarà al Teatre Principal de la capital vallesana el dia 6 d'abril de 2008, a les 6 de la tarda, amb l'actuació de l'Egidius Kwartet i la Cobla Simfònica de Catalunya. Cal remarcar que aquest grup vocal holandès és un dels més acreditats intèrprets internacionals de música antiga; fou creat l'any 1995 per quatre membres del famós Amsterdam Baroque Choir de Ton Koopman. La part instrumental de la vetllada sabadellenca del 6 d'abril estarà a càrrec de la Cobla Simfònica de Catalunya, amb el seu director titular Joan Lluís Moraleda.

Sabadell més Música també prepara la sisena edició del seu Concert de Música Simfònica per a Cobla, que se celebrarà el proper mes de setembre, amb l'estrena d'una suite per a piano i cobla en tres moviments, que s'ha encarregat al conegut pianista i compositor Francesc Burrull.

Notícies extretes de la FEDERACIÓ SARDANISTA DE CATALUNYA

1 comentari:

Anònim ha dit...

Guapos guapoooos =P