dissabte, 26 d’abril del 2008

NOTÍCIES 26 D'ABRIL DE 2008

Seixanta anys de colla Riallera

Fa exactament seixanta anys que un grup de joves de Vic, animats per en Manel Romaní, van començar a quedar per ballar sardanes i polir els passos d’aquesta dansa. D’aquestes trobades, que van anar prenent regularitat, en va acabar sorgint la colla Riallera, que va ballar el seu primer concurs el 7 d’agost de 1948 a Torelló. Sis dècades més tard, i després de passar per molts alts i baixos, la mateixa entitat segueix viva i aplega una cinquantena d’infants i joves que continuen promocionant la sardana repartits en tres colles: la Riallera (gran), la Montseny (juvenil) i l’Arquiris (infantil).

Per celebrar el seixantè aniversari de la colla mare del grup sardanista, s’organitzaran un seguit d’activitats que es dividiran en tres grans moments al llarg d’aquest any. El primer són els tallers de sardanes No Giris Cua, que van començar el passat dissabte 19 d’abril amb una exhibició de les tres colles de l’entitat a la plaça Major de Vic i amb una notable participació d’infants, joves i adults, a la primera sessió dels tallers, que s’allargaran fins el 17 de maig.

L’altre gran moment serà el cap de setmana del concurs de colles sardanistes de Vic. Aquest any, la competició anirà acompanyada d’una convocatòria a tots els ex dansaires que al llarg dels anys han passat pel Grup Sardanista Riallera: se’ls convidarà a ballar la sardana de germanor del concurs, el dissabte 12 de juliol i, l’endemà, a passar una jornada festiva al local de l’entitat, on es farà una arrossada. A la resta de colles assistents al concurs també se les animarà a passar el cap de setmana a Vic i participar al dinar d’aniversari. El plat fort, però, serà una exposició de fotografies de competicions sardanistes del vigatà Ramon Camps, a la Llotja del Blat de Vic.

L’any de celebracions acabarà al novembre, just després de l’acabament de les competicions oficials, amb un sopar de final de temporada molt especial i algun altre acte encara per concretar.

Comença la cinquena edició dels talles de sardanes No Giris Cua

Durant cinc dissabtes, des del passat 19 d’abril i fins el proper 17 de maig, i coincidint amb les audicions de cobla que organitza l’Agrupació Sardanista de Vic, la plaça Major de Vic es convertirà en un espai perfecte per aprendre o perfeccionar els coneixements a l’entorn de la sardana. El Grup Sardanista Riallera hi organitza la cinquena edició dels tallers No Giris Cua, una iniciativa de difusió de la sardana que ja ha merescut un premi de l’Obra del Ballet Popular.

Els tallers, gratuïts i impartits per dansaires i monitors del Grup Sardanista Riallera, es duen a terme sempre a la segona part de l’audició, a partir de les 7 de la tarda. Estan oberts a persones de totes les edats, a partir de sis anys, i amb objectius del tot diversos: tant s’hi poden apuntar aquells que ni tan sols saben què és un curt o un llarg com els que ja dominen els passos bàsics i volen aprendre, per exemple, a fer molles, a saltar, a interpretar la música o a comptar. També s’hi pot aprendre la història de la sardana o l’estructura de la cobla o d’un concurs i, els més petits, poden dibuixar i fer manualitats a un espai reservat especialment per a ells.

Tot plegat és possible gràcies a una estructura organitzativa totalment dinàmica en què els alumnes (que poden venir una sola sessió o totes les que vulguin) s’apunten a un grup o un altre en funció dels seus interessos i es mouen si superen el nivell o prefereixen adquirir algun altre coneixement.

Dissabte passat ja es va celebrar la primera sessió dels tallers, amb una notable participació d’alumnes de totes les edats i nivells. Abans de l’inici del curset, les tres colles del Grup Riallera (Riallera, Montseny i Arquiris) van fer una exhibició, un acte que va servir per donar el tret de sortida a la celebració del seixantè aniversari de l’entitat i de la fundació de la colla Riallera.



FONT: Eva Funoll - Grup Sardanista Riallera