dissabte, 15 de novembre del 2008

Notícies del 15 al 21 de novembre de 2008

Francesc Teixidó obté el Premi Manel Saderra i Puigferrer:
• El jurat fa una aposta per l’originalitat i la joventut


Per Sant Martirià s’ha resolt la 24a edició del Premi Ceret-Banyoles instituït pels Foments de la Sardana d’aquestes dues poblacions. La convocatòria d’enguany tenia una dimensió extraordinària amb motiu de coincidir amb el centenari del naixement del mestre Manel Saderra i Puigferrer fet que s’ha traduït en potenciar al màxim el Premi que porta el nom d’aquell recordat compositor i dotar-lo econòmicament amb 6.000 euros. 

Francesc Teixidó i Ponce ha guanyat aquest premi important amb l’obra titulada ‘Suite per a piano i cobla’, que el jurat del certamen ha escollit com la millor de les 12 presentades a concurs. Aquest compositor, nascut a Montcada i Reixac fa 42 anys, revalida amb l’obtenció del Premi Manel Saderra i Puigferrer una carrera artística en creixement, avalada per diferents jurats als certàmens musicals de Terrassa (Premi Ramon Serrat), Mollet del Vallès, Figueres (Premi Francesc Basil) i Badalona (Memorial Josep Pujol-Busquets).

El jurat del 24è Certamen Musical Ceret-Banyoles de composició per a cobla ‘Premi Manel Saderra i Puigferrer’ ha atorgat un accèssit a l’obra ‘Galeria d’objectes útils per a inútils’, presentada amb el lema Suite concertant per a plaques i cobla, original de Joan Josep Blay i Màñez, de Sant Feliu de Llobregat. Aquest accèssit te una dotació en metàl•lic de 2.500 euros.

Finalment, també s’ha concedit la Menció especial juvenil prevista a les bases de la convocatòria banyolina per a compositors no majors de 30 anys, dotada amb 1.200 euros, a l’obra ‘Diabolus in música’, que ha presentat Joan Vila i Safont, d’Esponellà.

L’estrena de les obres premiades es farà en la propera edició de la Festa de la Música per a Cobla, el mes d’octubre de 2009, en el marc de les Festes de Sant Martirià de Banyoles. Cal remarcar que des del 1986 fins avui, amb les convocatòries dels Premis Ceret-Banyoles, s’han creat unes 250 obres, que constitueixen una positiva i valuosa aportació de prestigi i renovació del repertori de la música per a cobla.

Un músic nord-americà al Memorial Joaquim Serra:
• Peter Bacchus hi presenta l’obra ‘Variacions per a cobla’


Peter Bacchus, un músic nord-americà amb una producció ben rellevant en els camps de la música de cambra, per a orquestra i cor ha estat convidat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona a escriure per a cobla. Tot i el seu origen, val a dir que aquest músic ha exercit una bona part de la seva carrera professional a Catalunya i que, per tant, la cobla no li és absolutament desconeguda. Actualment dirigeix un grup de música contemporània i co-dirigeix el grup de concerts 'Grup 21'. Al costat de la seva vessant de compositor, Peter Bacchus actua com a intèrpret de flauta a Catalunya, i també als Estats Units, a més de ser professor de cambra del conservatori de Cincinnati i membre de l’Associació Catalana de Compositors. També escriu música per a espots publicitaris i melodies comercials. 

L’obra que Peter Bacchus ha escrit, acceptant el repte de l’entitat barcelonina, es titula ‘Variacions per a cobla’ i serà estrenada el dia 16 de novembre de 2008, en el concert del Memorial Joaquim Serra, que tindrà lloc a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona.

Enguany, el Memorial Joaquim Serra tindrà accents forans, ja que a més d’estar obert a la participació del nord-americà Peter Bacchus, també presentarà l’estrena d’una composició del compositor Esteve Molero i Olivella, per a percussions llatines i cobla, escrita a Holanda, ja que aquest músic i periodista vilanoví està actualment ampliant la seva formació als Països Baixos.

Les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània donaran vida al programa del Memorial Joaquim Serra, que tindrà lloc el diumenge, 16 de novembre, a dos quarts de set de la tarda, a l’Auditori de Barcelona. Aquest tradicional concert tardoral que organitza l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, contrapunta noves propostes musicals com les que ja hem esmentat amb la música de Joaquim Serra o d’autors que s’hi ha inspirat. 

Enguany s’hi inclou la sardana guanyadora del primer concurs musical convocat l’any 1964 en record del mestre Serra, titulada ‘Sa Caleta de Lloret’, de Francesc Fornells, enmig de les sardanes ‘Maria’ de Joaquim Serra i ‘Gentil’ de Josep Serra. Altres dos compositors estretament influenciats per l’obra de Joaquim Serra també són presents al programa del Memorial 2008. Fèlix Martínez i Comín, amb la sardana ‘Plenitud’ i Josep Maria Bernat, amb la peça poemàtica ‘Suite número 1’ per a dues cobles.

Xavier Pagès dirigirà les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània que clouran el programa tot evocant dos autors ja centenaris: Manel Saderra i Puigferrer i Joaquim Serra amb la interpretació de la sardana de Puigferrer per a dues cobles ‘Adéu amic’; i amb la sardana de Josep Grivé: ‘A Joaquim Serra’, igualment per a dues cobles.

5è Cicle ‘Cobla de Tardor’ a Blanes:
• Amb tres concerts de les cobles Sabadell, La Principal de la Bisbal, la Cobla de Tardor i la Cobla del Col•legi Santa Maria

Per cinquè any consecutiu, l’Ajuntament i el Teatre de Blanes han organitzat per aquesta tardor el cicle de música per a cobla, fent una aposta per la música de qualitat d’aquesta formació tradicional. Enguany, el cicle, tindrà tres concerts: els dies 2 i 16 de novembre, a les 7 de la tarda; i el dia 6 de desembre, a les 10 de la nit.

‘Tribut a l’Esbart’ és el títol del programa que presentarà la Cobla Sabadell, que participa per primera vegada al cicle blanenc, el dia 2 de novembre. Amb aquest concert hom vol retre homenatge a l’Esbart Joaquim Ruyra, que enguany commemora el seu 45è aniversari. El recorregut musical que farà la Cobla Sabadell, amb el blanenc Jordi Molina a la direcció, proposa un repertori de les millors danses d’arreu del país i dels millors compositors, i fent especial atenció a les danses més representatives de l’Esbart de Blanes, destacant-hi obres encarregades per l’entitat al compositor també blanenc Josep Maria Guinart.

El segon dels concerts del Cicle ‘Cobla de Tardor’ tindrà lloc el dia 16 de novembre i comptarà amb l’actuació de la Cobla La Principal de la Bisbal. Per a aquesta ocasió, la prestigiosa formació empordanesa que dirigeix Francesc Cassú, ha preparat una selecció de les peces més destacades del repertori coblístic al llarg del segle XX, fent una aposta especial per les obres inspirades en la vila de Blanes , ja sigui del Concurs de Joves Compositors o bé d’autors blanencs contemporanis.

Com cada any, el Cicle tardoral de cobla al Teatre de Blanes es clourà amb la final del Concurs de Joves Compositors, que ja arriba a la seva onzena edició. El concert tindrà lloc el dissabte, 6 de desembre de 2008, a les deu de la nit. El certamen musical convocat per la Banda i Cobla del Col•legi Santa Maria de Blanes i la Colla Sardanista Sa Palomera constitueix un portal d’accés a la música de cobla per a les noves generacions de compositors, ja que la participació està reservada a autors menors de 25 anys i té una dotació econòmica de 2.000 euros en premis. El concert estarà a càrrec de la Cobla de Tardor, integrada per músics blanencs de diverses formacions instrumentals que s’uneixen per a aquest concurs, i també amb la intervenció de la Cobla del Col•legi Santa Maria. La direcció musical estarà a càrrec de Jordi Sacristán.

Les entrades són a sis euros, excepte el concert del concurs de joves compositors, que és gratuït.