dissabte, 25 d’octubre de 2008

Concurs musical del Pubillatge de Mataró:
Convocat per a escollir la sardana ‘Mataró Ciutat Pubilla 2009’

La Comissió gestora del Pubillatge de la Sardana 2009, integrada per l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Mataró i la Coordinadora d’entitats Sardanista i de Dansa Tradicional de Mataró, ha convocat un concurs musical a fi d’escollir la peça que portarà el títol de Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana 2009.

El certamen està obert a la participació de tots els compositors que hi estiguin interessats, els quals poden presentar-hi un màxim de 2 sardanes cada un, sempre que siguin originals i inèdites i no hagin estat interpretades en públic amb anterioritat, ni presentades en cap altre concurs. 

Hi ha una dotació econòmica de 7.500 euros en premis, que es distribuiran de la manera següent: Premi ‘Mataró Ciutat Pubilla 2009’ de 4.500 euros per Premi ‘De Iluro a Mataró’, de 2.000 euros; i Premi ‘Mataró Sardanista’, de 1.000 euros. El jurat nomenat pel president de l’IMAC (Institut Municipal d’Acció Cultural) de Mataró decidirà l’atorgament del primer dels premis esmentats, a la sardana que consideri més qualificada d’entre totes les presentades. Els altres dos premis seran escollits per votació popular.

Les sardanes concursants s’han de presentar instrumentades per a cobla d’onze instruments per mitjà de partitura original i dues còpies, incloent al peu de la partitura la corresponent transcripció per a piano. També s’hauran de presentar les particel•les dels 11 instruments, en tres còpies. Les obres es presentaran en un sobre tancat número 1, que contindrà les partitures i particel•les, sense títol ni lema, ni cap indicació que pugui fer intuir la identitat del seu autor; i un altre sobre tancat número 2, amb la fotocòpia del DNI de l’autor, així com el seu currículum i les dades personals, adreça i telèfon de contacte. Les obres s’han de trametre a l’Institut Municipal d’Acció Cultural, carrer de Sant Josep número 9, 08301 Mataró, indicant clarament al sobre ‘Concurs de sardanes: ‘Mataró Ciutat Pubilla 2009’. El termini de presentació de les sardanes finalitzarà el dia 14 de novembre de 2008.

Els criteris que utilitzarà el jurat per a valorar les sardanes seran els següents: La qualitat musical de la partitura així com la seva execució; contenir una referència temàtica relacionada amb la ciutat de Mataró; i que siguin representatives com a himne del Pubillatge. El jurat escollirà les 10 peces millors presentades a concurs i donarà a conèixer el seu veredicte el dia 19 de desembre de 2008. Aquestes 10 sardanes seran interpretades en un concert que se celebrarà durant el primer trimestre de l’any 2009 al Teatre Monumental de Mataró, en el qual el jurat seleccionarà la mereixedora del Premi ‘Mataró Ciutat Pubilla 2009’ i el públic assistent decidirà, amb els seus vots, l’atorgament dels Premis ‘De Iluro a Mataró’ i ‘Mataró sardanista’.

L’Ajuntament de Mataró editarà en un CD les tres sardanes guanyadores juntament amb altres obres dedicades a Mataró, així com les particel•les de les obres premiades, que el consistori mataroní distribuirà entre totes les cobles de Catalunya.Temporada sardanista de Tardor/Hivern a Tarragona:
Nou cicle de ballades al Serrallo 

El Casal Tarragoní ha signat un conveni amb l’Autoritat Portuària de Tarragona per tal de portar la sardana al barri pescador del Serrallo, amb l’organització d’un cicle de ballades mensuals. D’aquesta manera, el nou cicle servirà per lligar la temporada sardanista estiuenca amb la de primavera que, a Tarragona, darrerament, quedava força apagada, fora d’alguna activitat puntual.

Els sardanistes del Casal Tarragoní es responsabilitzaran de l’organització i la programació de les audicions, mentre que l’Autoritat Portuària es farà càrrec del cost d’aquestes activitats, aportarà la infraestructura i la divulgació necessàries.

Totes les ballades es faran en diumenge, a migdia, al recentment remodelat passeig Marítim del barri marítim del Serrallo de Tarragona. Les cobles que hi actuaran i les dates de celebració de les audicions són les següents: Cobla Cossetània, dies 19 d’octubre i 14 de desembre; Cobla La Principal de Tarragona, dies 16 de novembre i 15 de febrer; i Cobla Reus Jove, dia 18 de gener.La Cobla La Flama de Farners teu un nou CD amb sardanes i valls vuitcentistes:
• Aquest nou àlbum es titula ‘A tu, amic sardanista’

La Cobla La Flama de Farners, sota la batuta de Josep Cassú, ha enregistrat un CD que conté 14 composicions: 12 sardanes seleccionades de l’ampli repertori que aquesta cobla acostuma a interpretar en audicions i aplecs, i 2 peces d’inspiració vuitcentista. Aquest treball discogràfic s’ha fet a l’Estudi 44, amb els tècnics Carles Xirgo i Toni Parés.

El disc conté les sardanes següents: ‘Jorn alegre’ de Josep Serra, ‘Collblanc’ de Francesc Mas Ros, ‘L’amic Tomeu’ de Jaume Ventura Tort, ‘Les nenes maques de Santa Susanna’ de Josep Carbó, ‘Sardanes a la lluna’ de Josep Capell, ‘La iaia de Llafranc’ de Ricard Viladesau, ‘L’avi violí’ de Josep Tudela, ‘El camioner’ de Josep Cassú, ‘Colla Roca’ de Jordi León, ‘Destapem els 60’ de Joan Jordi Beumala, ‘El Mariachi’ de Salvador Coll i ‘Estany de Travertins’ de Pitu Chamorro.

El nou CD de la Cobla La Flama de Farners es tanca amb dues composicions d’aires vuitcentistes: ‘La polca de les dones’, escrita per Josep Cassú i dedicada a les esposes dels directius de l’Agrupació Sardanista de Riudellots de la Selva; i un vals jota de Max Havart, titulat ‘Bisbalencs’.