dimarts, 29 de juliol del 2008

Acte reivindicatiu del Grup Sardanista Riallera

Tal i com ja us varem comentar extensament al programa, el passat 4 de Juliol, l'Ajuntament de Vic va instaurar una nova celebració cultural a Vic. L'acte estava anunciat com a Festes i Celebracions Culturals i tradicionals a Vic, sembla que es deia així, i de pas fer l'estrena de la Cobla Ciutat de Vic, sí sí, aquella cobla que no vol ser una simple i vulgar cobla d'anar a tocar a aplecs, concursos, ballades a plaça,... És la cobla que només toca concerts de sardanes, elitista fins a l'última gota de suor, si és que sua. La qüestió és que per saltar-se els actes del dia de la Festa Major sortint d'ofici religiós a davant la catedral, es va decidir anul·lar tots els actes i passar-ne alguns, només alguns, el dia abans, també a davant la catedral de Vic.
L'acte va ser espectacular durant la primera part (algú de Vic no sabia que existia el Merma?), amb una il·luminació a la façana de la Catedral Brutal, i amb vídeos explicant les festes convidades a l'acte.
La segona part ja va ser més discutida, amb l'estrena de la Cobla Ciutat de Vic, que van oferir un repertori espectacular el qual a partir de les 11 de la nit la gent ja no sabia ni a on mirar (pobres! vulgars! aquests no entenen de música!!), i per fi, l'hora de tocar l'última peça: la sardana (miracle!!!) Somni, la qual la interpretava Bebeito (i a on era la Caolla sardanista Riallera de Vic?), el qual va interpretar la sardana perfectament amb dansa contemporania.
De fet, la colla sardanista, millor dit, el Grup Sardanista Riallera de Vic, abans de començar a ballar la sardana va passar en parelles per davant del públic i es va infiltrar a la raconada dreta de la plaça, mostrant la seva indiganció com a entitat que porta el nom de Vic durant 60 anys per pobles i ciutat de Catalunya i altres països (Andorra i França), balladors dels quals de tota la comarca, ballant la sardana Somni amb tot l'orgull, emportant-se els aplaudiments del públic i sense molestar a Bebeito. De fet, ell no en tenia cap culpa. Mentrestant es ballava la sardana es va desplegar una pancarta reivindicativa llançant una frase amb tota la llògica: Les sardanes també són cultura tradicional i popular?, ja ni recordem què deia, al cap i a la fi el propòsit ja era aconseguit. La Cobla estorada davant del fet, va decidir tocar 2 tirades d'una altra sardana.
Hem de dir que no anava absolutament en contra de Bebeito, sinó cap a l'Ajuntament, del qual varem tenir un ajudant del consistori, en Josep Anglada de la PxC.
Fotos de l'acte:

El ball de l'Àliga

El Ball de l'Espígol
El ball de la Família Llúpia
El Grup Sardanisat Riallera de Vic es disposa a fer-se veure
El Grup arraconat a la banda dreta